sobota 14. února 2015

Laura a prezident



Sepsáno dne: 25.1.2015

Tento týden tu byl ve znamení dvou velkých událostí. V úterý 20. ledna jsme tu měli státní volno, protože celý den probíhaly volby nového prezidenta republiky. A hned ve čtvrtek 22. ledna jsme u nás v City of Hope slavili patronku našich holek – GARTu – blahoslavenou Lauru Vicuñu.

Co se týče volby prezidenta, celá země touto událostí žije velice naplno už delší dobu. V kostele i se sestrami během ranních mších se pravidelně modlíme za mír v Zambii během voleb. Mnoho lidí se tu obává násilí, které může v ulicích vypuknout. Není divu. Někteří lidé zbožňují svého kandidáta tak silně, že jsou schopni druhé pro odlišný názor ukamenovat.
Většina obyvatel se k novému prezidentovi dost upínala, protože od něho očekávají velké změny. Poslední prezident, který v říjnu zemřel, Michael Sata toho podle některých moc nedokázal. Prý akorát nechal rozšířit výpadovku z Lusaky na jih. Proto mnoho lidí nechtělo znovu volit kandidáta ze strany PF – Patriotic FrontEdgara Lungu, a dost se upínali k jinému oblíbenci – Hakainde Hichilema. Začalo se mu tu říkat HH, protože někteří lidé (jako třeba já:-)) si těžko pamatují jeho jméno. 

Dost mě překvapilo, jak suverénně tu všichni věří předvolební kampani a jejím slibům. Jeden mladík mi vysvětloval, že právě proto chce HH volit – vždyť přece slibuje nová pracovní víza, změny ve školství, podporu zambijských zemědělců, lepší zdravotní péči atd. V jeho očích bylo vidět, že pokud tento muž usedne na „prezidentský trůn“, Zambie bude v těchto směrech mnohem šťastnější zemí.
Když jsem jela třeba autobusem do města a v rozhlasu zrovna probíhala debata kandidátů, dokola se všichni ve svých argumentech opíralo o Boha a o víru v něho. Což je něco naprosto odlišného, než by člověk mohl slyšet u nás.
Člověk tu často může spatřit nápisy - Good Christians Honest Citizens (Dobrý křesťan čestný občan). A i přesto mě překvapilo, kolik lidí z mého okolí odmítlo jít volit. Každý našel nějakou výmluvu, proč to nejde. Je pravda, že volební lístky tu člověk nedostane do poštovní schránky (nikdo tady žádnou nemá:-), ale musí se registrovat na příslušném místě, pod které spadá místo jeho bydliště.
Překvapily mne i naše sestry. Když jsem se v úterý ráno po mši ptala, kdy plánují jít dnes k volbám, odpověď zněla jasně – je přece státní volno, tak si užijeme volný den bez práce. Aha…
A zároveň i naše holky, kterým už bylo 18, k volbám nemohly jít.
Kdo se stal novým prezidentem, jsme se oficiálně dozvěděli až v sobotu večer. Trvalo to samozřejmě delší dobu, protože Zambie je obrovská země a sesbírat do hromady všechny hlasy není jen tak. Stal se jím Edgar C. Lungu.



Pro mnohé lidi to není nejradostnější zpráva, proto např. sestry v neděli zakázaly Dvojčatům jít do města nakupovat, protože někteří lidé tu mohou být velice násilní jenom proto, že jsou z výsledků frustrovaní.


A nyní k něčemu veselejšímu. Salesiánský svět v měsíci lednu jde z jedné oslavy do druhé. Pro nás tato sláva začala, jak už jsem zmínila ve čtvrtek, oslavou bl. Laury Vicuñy. Každý tu měl něco na starosti, aby naše oslava proběhla co nejlépe. 



Holky si připravily vystoupení. Rozdělily se na 3 skupiny. Nejmladší holky zpívaly písničky a poté měly připravenou tzv. poem (báseň) – akorát tady to neznamená, že holky si vzpřímeně stoupnou před publikum a recitují. Nýbrž vždy řeknou úryvek textu ze života Laury nebo heslo, které bychom si mohli odnést jako inspiraci pro nás, a pokaždé když toto heslo nebo věta padla, zazpíval se kousek písně, který se mezi každou větou opakoval. 



Suffered in silence, smiled always.
(Trpěla v tichosti, pořád se smála.)

Další skupinou byl náš City of Hope sbor – aneb jak řekla naše Juliet, když tyhle holky otevřou svá krásná ústa, je to ráj na zemi:-).
A poslední skupinku vytvořilo několik zbylých holek, které si připravily scénku o Lauřině poselství pro dnešní život.
V tom, že je mezi holkami tak obrovský věkový rozdíl je výhoda, že si dokážou vypomáhat navzájem a dokážou se navzájem organizovat. Nejstarším holkám je kolem 19 let a některé v City of Hope strávily až 7 let… proto jsou schopny i samy nacvičit scénky, písničky a tance na takovéto události. Tím nám jako dobrovolníkům ušetří práci a my se můžeme zaměřit na jiné věci, jako např. výzdoba. Což si užívám. Kreativní vytváření mi tu výborně doplňuje čas, kdy jsem s dětmi. Člověk si u toho odpočne a zároveň se může realizovat:-).
S oslavou Laury jsem si vzala na starosti výzdobu našich nástěnek. Jedna nástěnka byla celá věnovaná Lauře a další nástěnka „salesiánské trojici“, kterou si tu v měsíci lednu připomínáme – bl. Laura Vicuña, sv. František Saleský a sv. Jan Bosko.
Čtvrteční oslava začala společnou mší sv. v naší Prayer Room. Přijely za námi slavit i sestry z komunity z centra města – z Thorn Parku.



 Pak jsme se všichni přesunuli na naší verandu, kde nám holky u Lauřiny sochy předvedly vše, co si nacvičily. Závěrečným bodem představení bylo pozvání na scénu našich sester, což vyústilo v hromadný tanec všech přítomných. S písní na rtech jsme se přesunuli do jídelny, kde nás čekala slavnostní večeře. Čekala nás nshima, kuře a zelí – typické jídlo pro každou oslavu. Ale tentokrát každý dostal navíc balíček sušenek a bublinkové pití:-). Celá oslava byla opravdu radostná. Musím říct, že oslava Laury pro mě byla mnohem radostnější a slavnostnější než prožití letošních Vánoc. Asi to bude hlavně tím, že tu holky byly v plném počtu a všichni jsme se na oslavu tak pečlivě připravovali.
Po večeři jsem asi na 2 hodiny ještě povídala s mladšíma holkama. Přišla za námi Nellia se svým plyšovým medvídkem, kterého dostala k Vánocům. Na jeho oušku byla ještě etiketa s instrukcemi, jak s medvídkem nakládat, abyste v jeho přítomnosti „přežili ve zdraví“. Posledně, když jsem ho viděla, objevila jsem na etiketě i češtinu a hned jsem ji holkám nahlas četla. Tentokrát za mnou Nellia přišla a říká: „Na… čti ve Tvém jazyce. Vypadáš u toho moc šťastně:-)!“


Žádné komentáře:

Okomentovat